Geschiedenis Ayurveda

Ayurveda is een natuurgeneeskunde die ontstaan is circa 5000 jaar geleden in India. De naam ‘Ayurveda’ komt uit het Sanskriet en bestaat uit twee delen: “Ayus” wat staat voor leven. “Veda” wat staat voor kennis en wetenschap. Ayurveda betekent dus letterlijk de Wetenschap van het leven. Ayurveda heeft een holistische visie die de mens in zijn geheel bekijkt. De ayurveda probeert de oorzaak van het probleem aan te pakken. Dit houdt in dat het probleem bij de wortel wordt aangepakt. Een belangrijk feit is dat de ayurveda het lichaam en geest als één ziet, deze zijn onlosmakelijk verbonden.

Abhyanga

De Ayurveda is een zeer krachtige geneeskunst, de massage (Abhyanga) maakt daar onderdeel van uit. Net als de voeding. De massageolie die gebruikt wordt is een basis olie met daarbij een mengsel van vele geneeskrachtige kruiden die je kiest aan de hand van de klachten en de dosha. De massage vormt daarom een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische geneeskunde. Door de Ayurvedische massages worden de energiestromen in het lichaam gestimuleerd.

De Ayurveda wil het evenwicht herstellen tussen de doshas: pitta, vata en kapha. Die gerelateerd zijn aan de elementen: vuur, lucht, ether, aarde en water. Abhyanga is een volledige lichaamsmassage waarbij de gehele voor- en achterzijde van het lichaam wordt behandeld. Inclusief het gezicht, haren en voeten.